16.2 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidaţi mai slabi decât partidul

Candidaţi mai slabi decât partidul

Trei dintre cei şase candidaţi principali la Primăria Craiova şi Consiliul Judeţean Dolj au primit mai puţine voturi decât partidele din rândul cărora au provenit. Asta înseamnă că simpatizanţii PNL, de exemplu, nu i-au votat pe candidaţii partidului.

 

Cea mai ruşinoasă înfrângere a suferit-o candidatul PNL la Primăria Craiova, Ion Groza. Acesta a fost votat de 6,67% dintre cetăţeni, în timp ce PNL a obţinut 10,07%. Diferenţa de aproape patru procente reprezintă mai mult de jumătate din voturile atrase de Groza. Acesta şi-a motivat eşecul spunând că a fost aruncat în luptă prea târziu şi că oamenii nu ştiau cine este. Chiar dacă nu a spus-o direct şi şi-a asumat integral rezultatul, Groza a aruncat săgeţi către partid. „Am crezut că, dacă am făcut acele contracte cu cetăţenii, pot fi mai credibil. Problema este că am fost o persoană mai puţin cunoscută. Partidul m-a nominalizat cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale. Când lupţi împotriva unui primar în funcţie, candidatul unui partid trebuie pregătit şi anunţat din timp. Vreau să vă spun că în unele zone din oraş, când m-am întâlnit cu alegătorii, aceştia credeau că Nedelescu este candidatul PNL. Eu atât am putut în perioada asta scurtă“, a declarat Groza.

Acesta spune că este posibil să fi făcut o greşeală acceptând să candideze în condiţiile date. „Probabil a fost şi o greşeală a mea că am intrat în luptă din spirit de revoltă. Şi aruncarea asta dintr-o parte într-alta care s-a făcut la partid a contat. Se va face o şedinţă de analiză, probabil vor fi şi sacţiuni. Încă nu mi-a reproşat nimeni rezultatul“, a concluzionat Groza.

 

Solomon şi Nedelescu, peste partid

 

Câştigătorul alegerilor la primărie, Antonie Solomon, a obţinut 55,07% din voturile craiovenilor, cu aproape zece la sută mai mult decât PD-L, pe listele căruia a candidat. Gheorghe Nedelescu, clasat pe locul doi, a obţinut mai multe voturi decât PSD, partidul care l-a nominalizat candidat la primărie pe ultima sută de metri. Nedelescu a fost votat de 31,17% dintre craioveni, faţă de 29,7% câţi au pus ştampila pe PSD. Acesta nu a răspuns ieri la telefon, în ciuda insistenţelor redactorului GdS.

 

Oprea de la PNL pierde şi nu se întreabă de ce

 

La consiliul judeţean, Radu Berceanu, candidatul PD-L, şi Mario Ovidiu Oprea, din partea PNL, au primit mai puţine voturi decât partidele. Singurul care a depăşit cota partidului a fost pesedistul Ion Prioteasa, care a şi câştigat preşedinţia CJ Dolj. Acesta a obţinut 41,98% din voturi, faţă de 36,2% – PSD. Radu Berceanu a obţinut 33,79% faţă de 36,3% – PD-L, iar Mario Oprea a primit 13,55% faţă de 15,5% – PNL. Întrebat cum îşi explică diferenţa de voturi, Oprea a răspuns sec: „De ce trebuie să-mi explic acest lucru? Au fost localităţi unde am obţinut mai mult decât partidul. Vă rog să mă scuzaţi, nu mai pot vorbi“.

Dacă pe Oprea nu-l interesează astfel de probleme, pe Radu Berceanu îl frământă. „Şi eu vreau să văd ce s-a întâmplat. Unul dintre motive ar fi faptul că toată concentrarea PSD a fost exclusiv pe preşedinţia consiliului judeţean. Acest lucru este oarecum îndreptăţit, pentru că preşedintele poate influenţa turul doi al alegerilor. Poate fi şi faptul că eu am fost foarte mult mânjit în presă. Poate a fost şi ideea că de ce m-am întors de la Bucureşti să candidez. Unii oameni m-au întrebat asta“, a spus Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII